У Саборном храму у Требињу служено је празнично вечерње са петохљебницом, којим је началствовао Епископ милешевски Атанасије, уз присуство Митрополита Црногорско – приморског Јоаникија, Преосвећене Господе Архијереја: Захумско – херцеговачког и приморског Димитрија и Диселдорфско – њемачког Григорија, бројног свештенства и свештеномонаштва Епархије ЗХиП и других Епархија СПЦ.

 

Након Отпуста требињској цркви обратио се Владика Атанасије најприје честитавши почетак дивног празника и поучивши да је Бог благоизволео да покаже цио свој пут којим је Христос пошао и повео људе, како би човјеку тај пут учинио лакшим. Слава Царстава небеског је крајње одредиште свих који иду са Христом, ту Славу показао је апостолима када су чули мио глас Оца небескога. Сваком човјеку намјењен је пут огромног распона у искуству, од одбачености и унижења до Славе небеске. Хвалећи сабрање на којем су присутни сви узрасти људи, Владика је нагласио да је Херцеговина простор на којем су многи попут Мученика пребиловачких будући вјерни ученици Христови проживјели унижење и искусили вјечно прослављење које тек предстоји.

Културно – умјетнички програм поводом празника, почео је дан раније, а поред бројних дешавања отворена је изложба “Бог и човјек” свештеника Воје Билбије и одржано предавање на тему “Диптих о милосрђу”. Уочи самог празника приређене су изложбе: “Умјетници своме граду” и “Ристо и Бета Вукановић – 150 година од рођења”.

Света Литургија на дан празника почиње у девет часова ујутро, а свечана Литија улицама града у осам часова навече.

« од 35 »

Фото: Владо Ружић