На празник Светог великомученика Димитрија – Митровдан, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Храму Вазнесења Господњег у Невесињу. Преосвећеном Владици саслуживало је братство невесињског храма, свештенство Епархија Захумско-херцеговачке и приморске и Будимљанско-никшићке.

У јеванђељској бесједи Владика Димитрије поучио је вјерне о значају мученичке смрти светих чији су гробови постали средишта око којег су се окупљали први, и сви каснији, хришћани. Говорећи о Светом великомученику Димитрију, Владика је појаснио да се светитељ није ослањао на своје природне дарове и моћ, него на силу Божију. Зато је његова жртва превазишла смрт и дошла до људи данас, тако да Христов мученик и данас сабране благосиља. Једнаку жртву и одрицање, међу Србима, посвједочио је Свети кнез Лазар, исповиједајући да је земаљско замалена царство. За човјека, који данас ужива благодатне плодове жртве претходних покољења, важно је да славећи светитеље Божије и, угледајући се на њих, нађе инспирацију да чита Јеванђеље и њиме се надахњује, једнако читајући и житија светих, која су проживљена Јеванђеља — наставак дјела Божијих у свијету.

Током данашњег сабрања служен је помен борцима страдалим у Одбрамбено-отаџбинском рату, а потом освећен славски колач и жито. По освећењу, Владика Димитрије сабраним вјерницима честитао је празник и захвалио се на добродошлици, изражавајући задовољство због прилике да се поклони сјенима оних који су одбранили град и живот дали како би се дјеца данас могла окупити око цркве Божије, свјетлости и љубави Божије. Послије обраћања Владике Димитрија, поздраве Владике Методија будимљанско-никшићког пренио је Невесињцима свештеник Мијајло Бацковић, који је у Невесиње стигао праћен младим Никшићанима окупљеним под именом „Стазама радости“, које предводи свештеник Василије Брборић.

« од 81 »

Фото: Младен Вујадиновић