У оквиру манифестације „Дани Светог Василија“, вечерас је у Културном центру одржан концерт „Радуј се, Василије Свети, похвало рода нашега“ који су приредили Црквени хор „Свети Василије Тврдошки и Острошки“ из Требиња и Црквени хор „Свети Апостол и Јевађелиста Марко“ из Подгорице.

Мр Јована Марић, диригент Црквеног хора „Свети Василије Тврдошки и Острошки“ је рекла да им је велика част и задовољство што су имали прилику да приреде концерт за ‘Дане Светог Василија’.

„Са радошћу смо позвали пријатеље из Подгорице, да заједно наступимо и да увеличају наш концерт вечерас. Што се тиче репертоара, његујемо музику нашег диригента Владимира Бердовића и вечерас сте имали прилику да чујете, можемо рећи, премијерно извођење његове композиције ‘Хвалите’, која је настала 1969. године. Бердовић је доста писао за хор из Требиња и хор из Дубровника, иза њега је остала богата оставштина и наш задатак је да то сачувамо од заборава“, навела је Марић.

Мр Људмила Радовић, која је већ 25 година диригент Црквеног хора „Свети Апостол и Јевађелиста Марко“ је казала да његују и духовну и свјетовну музику, те да пјевају разноврстан програм.

„Нисмо имали прилику да раније наступамо у Требињу и са радошћу смо прихватили позив да будемо овдје вечерас. Припремамо се за ‘Дане српства на Крфу’, па је репертоар који смо вечерас извели претежно националан. С обзиром на то да је наш хор хор аматерских пјевача, често и пишем за њих како бих им олакшала. Наш хор је основан 1992. године и то је први хор који је блаженопочивши митрополит Амфилохије благословио да почне са радом и то је заправо обнова хришћанства у Црној Гори“, рекла је Радовић.

Ивана Хрњез, члан Црквеног хора „Свети Василије Тврдошки и Острошки“ каже да су вечерас сви чланови оба хора носили њихово одличје, које је настало поводом 130 година од оснивања.

„Одличје има уписан знак крста, који праве двије цијеле ноте. Идеја за одличје је настала из богате историографије хора ‘Свети Василије Тврдошки и Острошки’, јер је сам крст уписан у цјелокупну историју хора од 1892. године до данашњих дана. Чланови хора су појањем прослављали крст Господњи, првенствено литургијским али и концертним извођењима. Идејни творац одличја хора је архитекта Владимир Парежанин у сарадњи са ‘ПАКТ’ студијом из Београда“, додала је Хрњез.

У програму концерта, учествовао је и оркестар Музичке школе Требиње.

Текст: Радио Требиње

« од 52 »

Фото: Јован Видаковић