Сарадња између Фондације Музеј Житомислић и општине Никшић настављена је изложбом под називом „Огледало и загонетка”, која је отворена синоћ (1. април 2024.) у фоајеу Никшићког позоришта. Ради се о изложби репродукција одабраних икона из фундуса Музеја Житомислић.
 
Милош Ненезић, један од организатора изложбe испред Секретаријата за културу, спорт, младе и социјално старање општине Никшић, навео је да је ово друга по реду изложба пред никшићком публиком настала као плод сарадње између Фондације Музеј Житомислић и општине Никшић. Осврнуо се на саму поставку коју чини 11 репродукција икона старости од 16. до 19. вијека, те да је и то показатељ да без култа нема културе, те да је наш народ у долини Неретве нарочито знао ту истину, чим су успјели да таква ремек дјела направе и сачувају.
 
Директорка Фондације укратко је представила активности и мисију Фондације Музеј Житомислић, док се игуман манастира Житомислић, архимандрит Данило захвалио општини Никшић на изузетној сарадњи.
 
„Манастир Житомислић је велика светиња. Манастир, који је веома значајан историјски, културно и духовно, имао је мисију коју ми насљеђујемо и коју се трудимо да наставимо. Овај манастир је више пута паљен и рушен и поново обнављан. Кроз ових двадесет и више година трудимо се да манастир обновимо и да га вратимо у првобитни изглед“, казао је игуман Данило, још једном упутивши позив свима да посјете манастир Житомислић и његов музеј и да се сами увјере у љепоту једне од најзначајнијих збирки икона у Босни и Херцеговини.
 
Предсједник општине Никшић, Марко Ковачевић, отварајући изложбу поручио је да „долази до обнове односа и свјетлије и боље будућности, универзалности оне културе коју су и наши преци продуковали, а коју ево вечерас овдје пред свима вама представљамо. Та узајамност се такође огледа у томе је што ова вечерашња изложба у ствари подстицај свима да оду до манастира Житомислић, да оду до музеја и да ове иконе виде у оригиналу.“
 
Изложба „Огледало и загонетка” биће отворена до 1. маја 2024. године у Никшићком позоришту.
 
« од 21 »