У трећу недјељу по Васкрсењу Христовом 19. маја 2024. године житељи села Кочела сабрали су се на Светој Евхаристији у храму Свете Великомученице Варваре којом је предстојао протојереј – ставрофор Борис Бандука. Након причешћа вјерних и трократног опхода око храма освештани су крсни хљеб и кољиво. За све присутне домаћини села Кочела припремили су трпезу љубави у порти храма.

Ова недеља je посвећена женама мироносицама, првим свједоцима Христовог Васкрсења, а такође и Јосифу Ариматејском, једном од тајних Христових ученика као и Никодиму, који је тајно долазио Христу и слушао његову науку. Обојица су извршила погреб Христов. Поред Марије из Магдале, остале мироносице које су у први дан недеље дошле на гроб да помажу Христа, биле су: Саломија, кћи Јосифа Обручника, а супруга Зеведејева, мајка Апостола Јована Богослова и Јакова и Марија, мати Јакова Малога и Јосије (Мк 15,40). Апостол Лука спомиње још и Јовану (Лк 24,10). У Синаксару Недеље мироносица помињу се још Марта и Марија, сестре Лазареве, Марија Клеопова и Сосана. 
 
Иначе ове године навршило се тачно пет година од освећења обновљеног храма у Кочелима. Освећење је извршио Преосвештени Епископ Захумско-Херцеговачки и Приморски Г.Димитрије уз саслужење свештенства и благовјерног народа.
 
« од 34 »