У четвртак 16. новембра 2023. године, на празник Обновљења храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц, у храму Ђурђевици у Гомиљанима служена је Света Литургија. Уз учешће мјештана овог села Свету Литургију служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Борис Бандука. 

Хрaм Светога великомученика Георгија, прeмa писaним извoримa, пoтичe из XV виjeкa, a у прoшлoм виjeку je пoрушeн дo тeмeљa. Oстao je сaмo био диo oлтaрскe aпсидe, и пo тoмe сe мoжe зaкључити дa je хрaм биo живoписaн, пoштo су и дo сaдa сaчувaни фрaгмeнти тoгa фрeскoписa. 
 
Комисија за очување националних споменика донијела је 2003. године одлуку којом су подручје гдје су се налазили остаци храма Ђурђевице прогласили националним спомеником. Храм је обновљен под надзором Републичког Завода за културно-историјско и природно наслеђе Републике Српске. Освећење храма извршио је тадашњи Епископ захумско-херцеговачки и приморски Господин Григорије, 7.септембра 2014. године. Ове године на дан храмовне славе 6.маја, када прослављамо празник Ђурђевдан, Свету Литургију у поменутом храму служио је Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски Господин Димитрије.
 
Поред цркве Ђурђевице на подручју села Гомиљани постоје још двије цркве које су посвећене Светом Константину и Јелени (Константиновица) и Светим бесребреницима Козми и Дамјану (Врачевица). 
 
У току су радови на обнови цркве Константиновице а за цркву Врачевицу је у припреми израда Главног пројекта обнове.
 
« од 18 »