На Васкршњи понедељак и празник Светог великомученика Георгија, Владика Димитрије богослужио је у храму Светог Георгија у Метковићу. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије Захумско-Херцеговачке и Приморске.

У јеванђељској бесједи Владика Димитрије је нагласио да свако, без обзира на животни пут, има свој крст, који треба да понесе ходећи по заповјестима Божијим. Мученици, који су насљедници Христовог подвига, поновили су Његов подвиг. Такав је био Свети Георгије, који је стао у одбрану своје вјере и претрпио муке, али не својом моћи већ по благодати Божијој. Црква вијековима прославља светитеља, јер жртва мученика има силу да обнавља вјеру у човјеку, а та сила долази из сједињења са Христовом жртвом. Све што се сједини са Христом, сваку људску молитву, милостињу и свако добро дјело Господ прима и дарује човјеку благодат.

По Отпусту извршен је литијски опход портом храма, након чега је освећен славски колач. Владика Димитрије поучио је да је срце човјечије мјесто Васкрсења, али да би човјеково срце добило Живот и чуло благовјест о радости, потребно је да човјек неустрашивио изађе на гроб свог срца и пробуди тог мртваца. Када људи имају спремно срце, онда је сваке недјеље Васкрс, док неспремност доноси раслабљеност и безвољност – одсуство благодати.

« од 50 »

Фото: Владо Ружић