На празник Светог Василија Острошког и Тврдошког, Владика Димитрије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у манастиру посвећеном Светом Василију, који се налази у његовом родном мјесту. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије Захумско – херцеговачке.

Бесједећи по Јеванђељу Владика Димитрије је нагласио како је Свети Василије свуда пратио позив љубави Божије: ”Ако ко хоће за мном да иде, нека се одрекне себе, нека узме крст свој и иде за мном”. Тај дјечак није полагао наде у своју силу, већ у силу Божију, знајући да је Бог превелики, премудар и пресилан. Одрекао се себе, узео крст свој и све што му је долазило у животу сматрао је као Божију вољу, као љубав Божију и као прилику да се исправи и буде бољи. Владика је појаснио да ићи за Христом и данас значи изучавати Јеванђеље, живјети по Јеванђељу, чујући ријеч Божију држати је. То није мање него што су имали Свети апостоли и они који су живјели у времену кад је Бог ходио међу људима на земљи, јер у цркви Божијој човјек има живо присуство Христово. Говорећи о Светој Ани, мајци Светог Василија, Владика је истакао да је истинито свејдочанство које су мркоњићани оставили и сачували. Она припада старим преткињама, које се, следујући ријечима апостола Петра, нису украшавале споља, већ су украшавале скривеног човјека срца. Украшавале су се у непропадљивости тихога и кртокога Духа, а управо то су осјетили присутни при обретењу моштију појаснио је Владика, јер се тихост и кротост увијек осјети тамо гдје је Бог присутан и гдје показује Своју нарочиту милост. Молећи да Бог подари да се вјерни покажу достојни великог дара проналаска моштију мајке Светог Василија и могућности поклоњења, коју многи праведници нису дочекали, Владика је пожелио да у данима страшних трагедија дјело старања сина за мaјку и мајке за сина открије шта значи родитељство.

По Отпусту Владика Димитрије пожелио је да сви сабрани приме благослов Светога мјеста, Господа и Спаситеља, Светог Василија и његове Свете и блажене мајке. Величајући однос мајке и сина, Владика је истакао да односи међу хришћанима треба да буду озбиљни, радосни и одговорни. Људи, а посебно млади, су позвани да се с пажњом односе према људима које срећу у животу, јер Бог човјеку шаље оне које среће како би ту на земљи започели вјечни однос, и какав однос човјек овдје изгради са људима и са Богом тако ће бити и у Царству Небеском.

Након свечаног литијског хода, извршено је освећене славског колача, а мошти мајке Светог Василија, које су свештеници носили на челу литије, унесене су у храм.

« од 100 »

Фото: Владо Ружић

Фото: Жељко Милојевић