Други дан програма „Сјећање на Владику Атанасија“, у организацији Епархије Захумско-херцеговачке и приморске и Задужбине Владике Атанасија, почео је у суботу, 2. марта 2024. године у требињском Културном центру, представљањем књиге Владике Атанасија Јевтића „Аскетика”. О књизи су говорили приређивач, Епископ западноамерички Максим, и протојереј-ставрофор Милорад Средојевић.

Поздрављајући присутне, прота Милорад истакао је да се књига појављује у вријеме, односно невријеме, када монашка — молитвена књижевност, која сеже у саму срж српске писмености, Србе враћа самима себи.

Говорећи о „Аскетици“, Владика Максим је упознао публику са садржајем и појаснио да књигу чини низ предавања која је Владика одржао у Паризу као професор патрологије и аскетике. Владика Максим је нагласио да је Владика своје студенте у тајне подвига уводио примјером, а потом и дидактички.

« од 71 »

У наставку вечери одржана је друга сесија разговора под називом „Огледало, загонетка и личност“, током које је Митрополит Месогеје и Лавреотике, господин Николај, у разговору са јерејем Игором Зиројевићем, подијелио искуства харизматичних сусрета са Владиком Атанасијем, а превод на српски омогућила је госпођа Маја Рашовић.

« од 42 »

Митрополит Николај је посвједочио за себе да је упознавши Владику Атанасија, не толико из Његових књига већ из ситуација и околности у којима су се заједно нашли, покушао да постане његов ученик у етосу, у начину размишљања и у хришћанском животу. Описујући Владику, Митрополит је подсјетио на тријаде, ријечи о свештенотихујућим, Светог Григорија Паламе, и објаснио да је Владика имао труд — који се изражава кроз зној, бол — који се изражава кроз сузу и жртву — која се изражава кроз крв.

Медијски спонзор преноса уживо: ХЕРЦЕГ ТВ

Фотографије: Јован Видаковић