На празник Богојављења, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу. Преосвећеном Владици саслуживало је братство саборног храма.

Бесједећи након Јеванђеља, Владика Димитрије поучио је сабране вјернике да се на Јордану први пут јавила Света Тројица. Глас Очев и Дух Свети откривају Светом Јовану ко је тај који долази да се крсти. Христос се крштава да би узео на себе гријехе цијелога свијета, како би људи крштењем добијали потпуни опроштај гријехова, које је Христос узевши на себе уништио. Крстивши се, човјек пред Бога излази потпуно чист и савршен. Будући да Бог не укида човјеку слободну вољу, човјек — добивши предокус опроштења гријехова — остаје позван да узме свој крст, како би ношењем крста и свједочењем Јеванђеља добио предокус побједе над смрћу, гријехом и ђаволом. Важно је да човјеков одговор на љубав Божију садржи вољу и одлуку да се држи Бога, јер, иако Бог не суди из ситничавости и прашта гријехове и падове, човјек не смије из лијености постати роб страстима и ђаволу.
Владика је нагласио да је једина и истинска слобода у Богу, јер је човјеков избор добровољан — будући да Бог хришћански начин живота не намеће човјеку.

По Отпусту, Владика Димитрије пожелио је да на сабране вјернике и њихове ближње сиђе благослов Божији испуњавајући срећом њихове животе. Након Отпуста, уприличен је свечани литијски ход на ријеку, гдје је извршено освећење воде и спуштање Часног крста у ријеку, који су дочекали вјерници спремни и вољни за погружење у воду.

Фото: Владо Ружић

Фото Марко Вучинић