Његово Преосвешетенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски господин Димитрије, на Богојављење, служио је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије ЗХиП.

У јеванђељској бесједи, Владика Димитрије нагласио је да у спасењу људског рода све бива од Оца, кроз Сина, у Светом Духу. Сва јеванђељска проповијед је ради човјека и ради спасења људског. Јованово крштење на Јордану показује човјеку пут покајања — без којег се нико не може спасити — а човјек, не мирећи се са гријехом и одричући га се, постаје способан да види Спаситеља — који је утјеха, живот вјечни и љубав вјечна. Господ је, својим крштењем на Јордану, осветио природу вода, али Он је отишао и даље од тога — умријевши на Крсту ради човјека. Свиме што је урадио, испуњавајући сваку правду, Христос је искупио и препородио човјека, истовремено показујући какав истински човјек треба да буде.

Након Литургије, улицама Требиња прошла је свечана празнична Литија, заустављајући се на обали Требишњице, гдје је извршено Велико освећење воде, а многобројни Требињци и Требињке запливали су како би дочекали крст спуштен у ријеку.

Уочи Богојављења, Владика Димитрије предстојао је Повечерју са петохљебницом у Саборном храму који је био испуњен дјецом. Након богослужења, дјеца су се упутила ка градском базену, гдје су чланови Фондације ”Свети Вукашин” најмлађим суграђанима приредили богојављенско пливање. Дјецу — подијељену у више категорија према узрасту — поздравио је јереј Александар Шмања, а након пливања благослов су примили од Владике Димитрија.

« од 174 »

Фото: Владо Ружић