Владика Димитрије служио је Свету Литургију у параклису Васкрсења Господњег на гробљу Манастира Тврдош, гдје је сахрањен блаженопочивши Владика Атанасије. Саслуживали су призренски игуман Михајло, тврдошки јеромонаси Антоније и Теофил и свештеници Борис Бандука, Никола Јанковић и Бранко Калаба.

По благослову Владике Димитрија бесједом се обратио игуман Михаjло, о којем је Владика Димитрије рекао да је истински ученик благопочившег Владике по духу, по етици и по радости.

Игуман Михајло појаснио је смисао данашњег празника рекавши да је Пресвета Богородица живоносни извор који се прославља на Источни петак, а Владика Атанасије је с радошћу прослављао овај празник управо на мјесту на којем је данас служена Литургија. Владика је поштујући и празнујући Богородицу био њен ученик и следбеник, а своје искуство љубави пренио је на све који су га познавали. Игуман је нагласио како је Владика у срцима својих ученика засадио сјеме којим они и данас опстају као хришћани у мјери коју духовно имају. Игуман је напоменуо да се ријечи, дјела и посјета Владике Атанасија с нарочитом радошћу сјећа косовско-метохијски народ.

фото: Владо Ружић