Двадесете недјеље по Духовима, Владика Димитрије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу. Преосвећеном Владици саслуживали су свештеници братства Саборног храма.

Након прочитаног Јеванђеља, благословом Владике Димитрија, бесједио је отац Младен, старјешина требињског Преображењског храма.

По Отпусту сабраним вјерницима обратио се Владика Димитрије нагласивши да сваки човјек живи, свака душа хришћанска, сваки који има савјест и добру вољу осјети Спасење – Васкрсење Христово у костима, у души, у тијелу. Тај живот и свјетлост човјек налази у цркви, у Светој Литургији и Причешћу Светим тајнама Христовим. Причешћујући се Њима људи осјећају да су се присјединили чокоту живоме, постајући живе лозе тог чокота. Присједињујући се вјечној Свјетлости и људи треба да свијетле у својим животима, појаснио је Владика, нагласивши да је човјек позван, свакога дана, изнова будећи се из сна и призивајући пажњу, да буде пажљив према Богу, а онда и према другима, полазећи најприје од најближих – породице, свједочећи пред њима Јеванђеље, како би се љубав Божија, затим, ширила на све друге, на град, епархију, Цркву и на читав свијет. Владика је пожелио да Бог свој мир подари свуда, на Косову и Метохији, у Украјини, Русији и Светој Земљи.

« од 40 »

Фото: Владо Ружић