У Томину Недељу – Антипасхе Владика Димитрије служио је Свету Литургију у цркви Свете Варваре у требињском селу Кочела.

Црква у којој се данас служи подигнута је на темељима старијег храма, који је према подацима из Дубровачког архива датиран у петнаести вијек. Преосвећеном Владици саслуживали су: јеромонах Амфилохије, протојереј-ставрофор Борис Бандука парох у Кочелима, јереј Милан Стањевић и ђакон Бранислав Рајковић.

Бесједећи по Јеванђељу Владика је нагласио да  је Христос пострадао на Крсту да би читаву земљу осветио и да би све народе призвао у Спасење и у вјеру у Њега као распетог и васкрслог Бога. Човјек је позван да у земљском животу својом слободом, љубављу, савјешћу и трудом усвоји вјеру у Христа као Свјетлост Божију, као Господа и Бога свога. Говорећи о апостолу Томи Владика је рекао да је он био жељан Откровења и да се борио за своју вјеру како би видио Васкрслог Спаситеља и исповједио Га као Бога. Пролог Јеванђеља по Јовану у Томином исповиједању и Томином додиривању васкрслог Христа, Бога јављеног у тијелу, добија, на неки начин, свој епилог. Тог неприступног, недодирљивог, необухватног Бога Логоса са почетка Јовановог Јеванђеља, Бога Логоса у Коме бјеше живот људима, апостол Тома нам показује у лицу Христа васкрслога као оног који је постао човјек ради нас људи и ради нашега спасења. Зато се у црквеним пјесмама за Томино невјеровање каже да је добро, јер је срца вјерних привело познању истините вјере.

Након отпуста Владика Димитрије честитао је празник сабраним вјерницима, а присјетивши се блаженопочившег Митрополита Амфилохија, чија проповјед је стигла до Јужне Америке позвао је оца Амфилохија да се обрати сабраним вјерницима, који је пренио благослове из Црне Горе и Гватемале.

Будући да је храм у Кочелима обновљен и освећен на данашњи дан прије три године, домаћини су након Литургије припремили славску трпезу, а потом је услиједио културно умјетнички програм.

Фотографија: Јован Видаковић