На празник Преподобне Ангелине српске, Владика Димитрије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у Храму Пресвете Тројице у Гацку. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Епархије Захумско-херцеговачке и приморске. На данашњем сабрању извршена је света тајна брака, у брак су ступили вјероучитељ Марко Лозо и госпођица Светлана Манојловић.

У јеванђељској бесједи Владика Димитрије поучио је новобрачне и сабране вјернике о тајни Цркве и тајни брака, рекавши да свако људско биће своје испуњење налази у заједници са Спаситељем – Господом Исусом Христом. Једно од имена Христових је вјеран слуга Божији. Он човјека призива вјером, а сам је вјеран. Владика је подсјетио на ријечи о вјерности апостола Павла из Друге посланице Тимотеју, појаснивши да је дивни и предивни Спаситељ вјеран по свом бићу, по самом томе што је урадио за људе и за сву васељену. Човјек му се увијек може вратити и наћиће Га вјерног и милостивог, спремног да саслуша и оснажи човјека и да му покаже путеве живота. Света тајна брака управо то предизображава, Христос је дао живот за Цркву и Црква живи од Његових дарова, трудећи се да буде вјерна Спаситељу и да живи по заповијестима и по Духу Његовом – да преноси Дух и заповијести које је Христос предао хришћанима.

Након Отпуста, Владика Димитрије истакао је да православно вјенчање не садржи ограничење „док их смрт не растави“, јер и по смрти однос изграђен у браку треба да уђе у Царство Божије. Тај однос треба да буде као ризница љубави коју брачни другови шире на ближње – али и на све људе – како би кроз тај однос достигли Христову љубав, да воле све људе. Хришћани су позвани да воле све људе једнако, али за то је потребно много труда, узрастања и времена проведеног у испуњавању заповијести Божијих, да би човјек могао да воли и оне који га не воле. Подсјећајући на ријечи о Царству небеском, Владика је појасно да Царство небеско треба да почне у свијету – овдје, у овом животу, човјек почиње да живи небеским животом, ту се спрема за Царство небеско, односи које човјек овдје изгради пресликаће се у Царство небеско, што је поука човјеку да добро пази како живи.

« од 45 »