На празник Рођења светог Јована претече и крститеља Господњег, Владика Димитрије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у храму Светог Јована у Засаду, гдје је данас прослављена храмовна слава. Преосвећеном Владици саслуживали је свештенство и свештеномонаштвао Епархије Захумско – херцеговачке и приморске.

У јеванђељској бесједи Владика Димитрије појаснио је да име пророка значи блаодат Божија, милост Божија, сав будући смирење, молитва и жива ватра која је горила као свијећа пред Господом показао се као икона покајања на земљи. Говорећи о Претечином позиву на покајање, Владика је подсјетио на ријечи Светог аве Јустина о живиљењу Светим тајнама и врлинама – човјек је позван на покајање и предавање срца Богу, али и да чека како би Царство, које је већ ту, пришло на човјеков труд, смирење и жељу за сусретом са Спаситељем. Будући да врлина не постоји без благодати Божије као што се ни Свете тајне не могу десити без учешћа човјека, “Покајте се јер се приближило Царство небеско” је програм хришћанског живота и слика синергије Божије и људске. Сви светитељи Божији су живјели том тајном, војевали том тајном и били смирени да би се Бог у њима јавио.

По Отпусту Владика Димитрије истакао да је храм, и гробље на којем се налази, трудом вриједних домаћина постао огледало славе Божије и пожелио да и срца сабраних постану таква, да се у њима огледа слава, милост и благодат Божија. Примјер таквог живота био је Свети Јован. Владика је нагласио да је Претеча био савршено огледало славе Божије – све што му је Бог повјерио он је предао људима. То је била проповјед о покајању, о Царству Божијем и препозавање Сина Божијег као Онога који узима гријехе свијета. Пошто је одржао све што му је Бог повјерио Свети Јован се показао највећим међу рођеним од жене, будући да Бог од човјека не тражи ништа више сем да очува оно што му је повјерио.

« од 52 »

Фото: Владо Ружић