На празник Воздвижења часнога Крста, Владика Димитрије началствовао је Светом Литургијом у Манастиру Зубци. Високопреосвећеном Владици саслуживали су игуман Манастира Светог Георгија на Зубцима, архимандрит Василије, протојереј-ставрофор Борис Бандука и ђакон Душко Орашанин.

У јеванђељској бесједи, Владика Димитрије појаснио је како се оку вјере открива да је живи Бог дошао међу људе – Христос Господ постао је живи оваплоћени човјек, узевши све људско на себе и узнијевши све на крст. Очима вјере постаје јасно да у крсту Господњем није само страдање, него је тијело Господње, распето на крсту, мамац за ђавола. Ђаво је ту једном и засвагда поражен, за све оне који желе добровољно да сљедују Христу. Владика је нагласио да је мјерило човјековог духовног живота препознавање крста и свјесно живљење њиме.

По отпусту, Владика је пожелио да ријечи химне „Крсту твоме клањамо се, Христе, и Свето Васкрсење Твоје пјевамо и славимо“ сабранима постану благослов у све дане живота, и да крст Господњи благослови све сабране и све њихове ближње. Игуман Василије захвалио се Владици на посјети, рекавши да ће данашњи празник, када се открива да крст доноси Васкрсење, у манастирској обитељи бити празнован као прислуга.

Фото: Владо Ружић