На празник Светих Ћирила и Методија, Владика Димитрије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у храму посвећеном Пресветој Тројици у Гацку. Преосвећеном Владици саслуживали су свештеници Саша Којовић, Александар Гајић, Миодраг Вртикапа, Небојша Радић, Александар Грчић и ђакон Срђан Милошевић.

Боравећи у Гацку, Владика Димитрије посјетио је Рудник и Термоелектрану Гацко, гдје је служен помен радницима страдалим у претходном рату и освећен колач поводом славе предузећа, након чега је услиједила свечана академија којом су обиљежена два јубилеја — 40 година постојања Теромоелектране и 70 година постојања Рудника.

На Литургији, у јеванђељској бесједи, Владика Димитрије нагласио је да се хришћанска вјера у свијету јавила као Јеванђеље — као радосна вијест читавом свијет, а по предању, прве ријечи које су Свети Ћирило и Методије превели на словенски језик биле су први стихови Јеванђеља апостола Јована. Свјетлост Јеванђеља кроз вијекове преносе људи, попут чудесне браће, који се удостоје преношења другима. Природне дарове које је Бог дао Светој браћи, Бог је искористио да јави своје име људима својим. Владика је истакао да историја словенских народа, на одређени начин, почиње примањем Ријечи Божије — они почињу да плодоносе и почиње њихова културна историја. Све то бива силом Божијом, а не људском. Подсјећајући на ријечи Јеванђелиста Јована, Владика је појаснио како словенски народи проповијеђу Свете Браће примају вјеру у Спаситеља, а то је истовремено повезано са писменошћу и културом, те вјера и народно биће постају повезани.

 

По Отпусту, Владика Димитрије пожелио је да благослов Божији сиђе на све сабране и њихове ближње, као и да им Бог подари да онима око себе служе као просвјетитељи. Подсјећајући на догађаје који су потресли све, и на примјер Владике Атанасија, Владика је појаснио да је сваки човјек позван да подари пажњу људима око себе, да уочи оне којима је тешко и да им се обрати. Нарочито је важно пазити на дјецу, на њихова дјела и осјећања, исказујући љубав кроз благост, али и грдњом.

« од 50 »

Фото: Владо Ружић