Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је началствовао 19. маја 2024. године, у Недељу мироносица, светом Литургијом у храму Светог Саве на Врачару.

Предстојатељу Српске Православне Цркве су саслуживали отачаствени архијереји сабрани на редовном заседању Светог Архијерејског Сабора, као и гости, високопреосвећена господа митрополити: санкт-петербуршки и ладошки г. Варсонуфије, преспанско-пелагонијски Петар и дебарско-кичевски Тимотеј.

– Смисао и пуноћа живота извиру из гроба Христовог, јер гроб није последње што Господ пролази. Гроб је заиста пролаз из смрти у живот, а наравно, логика људска нема објашњење. Зато су разни покушавали да ту тајну победе живота над смрћу објасне – да је неко украо тело и да су били потплаћени чувари – али нема те логике, тог ума и разума који има свој почетак и крај у овоме свету, у историји, који може ту тајну да појми. Оруђе разумевања тајне живота, радости, лепоте, пуноће, истине и правде јесте вера, вера која обухвата читаво наше биће, ум, срце и тело, вера која прожима сваки дамар нашег постојања – беседио је патријарх Порфирије чију беседу у целости можете прочитати ОВДЕ.

На крају свете Литургије, драги гост из сестринске Руске Православне Цркве, митрополит Варсонуфије, уручио је патријарху Порфирију, а преко њега и свој пуноћи Српске Православне Цркве, велики дар и благослов – честице моштију Светог Лазара Четвородневног и Светих кијево-печерских отаца.

више на: https://spc.rs/saborna-arhijerejska-liturgija-u-hramu-svetog-save-na-vracaru/

« од 28 »